Hozzávalók
20 dkg húsos tokaszalonna
10 db tojás
1,5 kg burgonya
1 vödör tejföl
2 szál kolbász
8 db tojást megfőzünk, ugyanúgy héjában megfőzzük a burgonyát is. Ha ezek elkészültek, akkor hideg vízbe rakjuk őket, majd megtisztítjuk. (külön persze)
A tojást szeletekre vágjuk, a burgonyáról lehúzzuk a héját, karikázzuk.
A tejföl kétharmadát megsózzuk, összekeverjük.
A kolbász bőrét lehúzzuk - víz alá tartva először könnyen sikerülni fog.
A szalonnát pedig szépen felkockázzuk.
A tepsi alját megszórjuk kockázott szalonnával, krumplit rakunk rá, végig rakjuk tojással, arra pedig kolbászkarikákat rakunk. Megcsurgatjuk tejföllel, majd jöhet a következő réteg. A krumpli, és tejföl réteget mindig sózzuk, borsozzuk.
Ennél az a különbség, hogy a krumplirétegre rakunk szalonnakockát is.
Ha az összes alapanyag elfogyott a maradék tejfölt kikeverjük 2 nyers tojással, sózzuk, piros porpaprikát rakunk bele annyit, hogy rózsaszínes legyen, kicsit borsozzuk is.
Tetejét egy kis zsírral, vagy olajjal megcsurgatjuk.
Forró sütőben szép pirosra sütjük.
Legjobb nem peremes tepsiben sütni, mert akkor az alja is fenséges pörköt kap.
Igen - ilyenkor szokott jönni az a magyarázat - én is így csinálom, miért lenne ez cigányos?
Mert az eredeti magyar recept nem tartalmaz szalonnát, kevesebb tejföllel dolgozik, és bors sem feltétlen szerepel a receptben, paprika meg éppen nem. Bátrabban fűszereznek , jobban "tobzódnak"- és pont.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése