2,5 kg zöldpaprika
12 db uborka
60-80 dkg vöröshagyma
60 dkg zöldparadicsom
20 dkg só
1 liter ecet (10 %-os)
3/4 liter víz
16 mokkáskanálnyi cukor, vagy ugyanannyi kockacukor
torma üvegenként egy-egy darab (felezett negyedelve)
néhány szem bors üvegenként
Nagy tálba rakjuk, amibe mind belefér, és az egész elegyet besózzuk, majd alaposan összekavarjuk. Persze lazán, hogy ne törjük össze nagyon.
Ezt lehetőleg délelőtt végezzük el. Este aztán a besózott zöldségeket alaposan kinyomjuk, s visszarakjuk a nagy tálunkba - ami azért nem árt, ha takarható is.
Most elkészítjük a felöntőlevet.
1 liter 10 százalékos ecetet, háromnegyed liter vízzel, és 16 mokkacukorral, vagy ugyanennyi mokkáskanálnyi cukorral összefőzzük. Ha felforrt, akkor ezzel a lével leöntjük a már kinyomott vegyes vágottat. Ha félig-meddig kihűlt, akkor nagyjából lefedjük, s hagyjuk reggelig.
Másnap aztán az ecetes levet leöntjük a salátáról, amennyire tudjuk nyomjuk ki a levet a zöldségekből. Az ecetes vizet ismét felfőzzük, s míg fő, addig a salátának valót széles szájú - befőttes üvegekbe - rakjuk. A közben felforrt ecetes lével felöntjük. Ha félünk, hogy az üvegek elcsattanhatnak, akkor jó módszer, hogy az üvegek alá féloldalasan és kést rakunk. Nem fog elcsattanni az üveg akármilyen meleg is a felöntővíz. Jó módszer ez lekvárkészítésnél is.
A felöntés után a vegyesvágott tetejére néhány szem borsot rakunk, majd az üvegeket lezárjuk.
Nem kell dunsztolni, kihűlés után azonnal a polcra rakjuk.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése