Sajtos képviselő


Hozzávalók
2 dl tej
8 dkg vaj
16 dkg liszt
2 egész tojás
10 dkg sajt
1-2  kávéskanálnyi tejföl
tetejére mindegyiknek pici csipetnyi reszelt sajt

zsiradék a tepsi kenéséhez
tojás az esetleges kenéséhez - de ez elhagyható

Krémhez
15 dkg markáns ízű sajt
só 
nagyjából 2 dl tej
2 tojás
1 csapott evőkanálnyi liszt
5 dkg vaj

A 2 deci tejet a 8 dkg vajjal és 16 dkg liszttel folytonos keverés közben addig főzzük, míg a kanálról leválik. 
Levesszük a tűzről, kihűtjük - majd 2 egész tojást, a 10 dkg reszelt sajtot és 1-2 kávéskanál tejfölt adunk hozzá.
 Jól megsózzuk és elkeverjük. 
Kikent, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt  tepsibe halmocskákat rakunk, tojás sárgájával megkenjük - ám ez elhagyható -  és langyos sütőben sütjük. Fel fognak nőni szépen, ne nyitogassuk a sütőt. Ha barnul kicsit, esélyesen akkor lesz jó. 
Sütés után megvárjuk hogy kihüljön, gyorsan fog menni - majd ketté vágjuk és a következő krémmel töltjük: 
2 dl tejet felforralunk, picit kikeverünk belőle a liszttel, és a két tojással. Ezt aztán sűrűre főzzük, a végén belekavarjuk a vajat is.  Megsózzuk, s mikor már kezd hűlni, akkor hozzákavarjuk a 15 dkg reszelt sajtot. 
A legvégén megtöltjük vele a fánkokat. 

Fotó: Wikipedia

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...