A régiek azt mondták, hogy szalonnasütéshez legjobb a fiatal sertésből való füstölt házi szalonna. Persze az akkori legfiatalabb sertés mást jelentett, mint manapság.
Nem, nem süldőből kell szalonna, egyszerűen sokkal jobb a fél- egyéves sertés, mint a már vénecske. A vékony szalonnák nyárson sütésre alkalmatlanok, egyrészt több a bőre szinte mint a zsírja, másrészt fel sem tudnánk normálisan tűzni a nyársra.
Sütéshez alkalmas szalonnát ritkán találunk a henteseknél. A henteseknél vásárolt szalonnának legtöbb esetben kevés a zsírja.
Az igazi, régi módi szalonnasütésnek a menete a következő:
- amíg az eleven parázs készül,(most még ég a tüzünk, de idővel már csak parázslani fog a fa, nem fog lobogni a lángja, szürkés lesz, itt-ott izzó, de valójában még mindenütt forró, eleven, bármikor lángra lobbanhatna. Nekünk viszont arra nincs szükségünk) megfaragjuk a nyársakat,
- piritós kenyeret készítünk a következő eljárással: hosszúnyelű ágast kéthegyű nyársat vágunk arra rátesszük a teljes karéj kenyeret és mind a két oldalán megpirítjuk. Manapság sima kenyérre szokták csepegtetni a zsírt, de piritósra....valami isteni....
Egy ember részére 2 kenyér szükséges,
- a kész piritós kenyeret besózzuk és apróra vagdalt hagymával alaposan megszórjuk,
-mikor ezzel készen vagyunk, rátűzzük a nyársra a szalonnát (a bőre felett elvezetve a nyársat)és azt keresztbe kb. 1 cm-es kockákra bevagdossuk. A bevagdalásnál ügyelni kell arra, hogy az a nyárs törzséig ne hatoljon.
A szalonnát azután rózsapaprikával alaposan behintjük. Erre csak az vállalkozzon, aki tényleg parázs fölött süti a szalonnát, és cseppet sem égeti, hisz az égett paprika nem csak fekete lesz, de keserű is.
Ellenben ha van türelmünk a parázs feletti sütéshez, akkor csodálatos íz- és látványélményben lesz dolgunk, hisz a szalonnáról lecsepegő zsír babonázóan piros lesz.
A szalonnát állandóan forgatni kell.
Hogy a forgatás könnyebben történhesésk meg, a tűzhely mellé kis ágast tűzhetünk le. Arra helyezzük el a szalonnasütő nyársat.
De a nyárs alátámasztása céljából használhatunk egy méretes követ is a tűz mellett.
Két okból is jó ez a megoldás.
A kő felfogja a tűz hevét, nem éget annyira mikor közelében vagyunk, és a nyársat kényelmesen tudjuk forgatni, tartani rajta.
Szalonnasütésnél fontos szabály az, hogy a szalonnát a lecsepegtetés alkalmával ne érintsük oda a piritós kenyérhez és a lehető legrövidebb ideig tartsuk távol a parázstól, hisz gyorsan kihűlne, és az olvadás folyamata leállna, a szalonnasütés ideje jelentősen hosszabbodna. A parázs ugye meg nem örökérvényű....
Ne feledkezzünk meg a szalonna sütés közben gyakori fordításáról sem!
Ha a végén nem fogy el az egész kisütött finomság - rakjuk el másnapra. Hidegen a szabadban sült szalonna valami fantasztikusan finom.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése