Szárnyas sütés agyagban


Ezt a módszert a vadászok alkalmazták akkor, amikor vadászat alkalmával megéheztek, ellenben az étel elkészítéséhez nem volt edény a környéken.
Mit lehet ilyenkor tenni? 
Egyszerű a dolog. 
A szárnyast kizsigerezzük és kimossuk, levágjuk a fejét, a szárnyak végét és a lábakat, a tollat azonban nem bántjuk. 
A madár belsejét alaposan besózzuk és egy-egy előkészített belsőbe 2 szelet  1-1 centi vastagságú szalonnaszeletet és egy hagymát felszeletelve helyezünk el. 
A szárnyasokat ezután tollastul - igen, nem kell szörnyülködni - kb. 1 centinyi vastag , nedves agyagréteggel borítjuk be. 
Ezután az egészet behelyezzük az időközben elkészített bőséges hamvas parázsba. 
A parázsba helyezett szárnyasokat le is fedjük szintén parázzsal.
25—30 perc múlva megfordíthatókká válnak, majd újból befedjük őket. 
Ha ismét várunk jó 20 percet - esélyesen a pecsenye el is készült. 
Ekkor jön az érdekes része. 
Egy ásóval, vagy alkalmas szerszámmal kikaparjuk az agyagban sült finomságokat a tűzből, és ugyanezzel a szerszámmal a társaság elé tologatjuk.
Ennyi idő alatt a kiégetett agyag esélyesen meg is hűl annyira, hogy hozzáérhessünk.
Ekkor aztán megfogjuk, és nagyjából tiszta helyen derékmagasról leejtjük.
Ettől az dirib-darabra törik, letisztítható róla a toll- magával húzva a bőrt is.
Ha szépen letisztult - lehet is enni. 
Ekkor tálra, vagy deszkára rakjuk, megsózzuk. 
Még finomabb, ha előkészítve, de lehűtve tartjuk madarunkat 1-2 napig, s csak utána sütjük ilyen módon, természetesen akkor már csak különlegességként, nem azért, mert nem állna rendelkezésre konyhai berendezés, és edény. 
Nagyon porhanyós és lédús sültet kapunk. 

 Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen