Szilvásgombóc, sárgabarack gombóc



1/2 kg lisztet, 1/2 kg megfőtt és  áttört burgonyát, 10 dkg vajat, kevés sót és 1 tojást deszkán összegyúrunk. 
A tésztát 12 cm vastagságúra kinyújtjuk és négyszögeket vágunk belőle. 
Mindegyik négyszögbe egy-egy cukorral, és őrölt fahéjjal töltött magnélküli szilvát, vagy sárgabarackot teszünk. 
 A tésztát ráhajtjuk és gombócokat formálunk belőle. 
Vizet rakunk fel főni, picit, csak egy árnyalatnyit sózzuk meg.
Közben zsemlemorzsát pirítunk világosra egy kis zsiradékban. 
Amikor a víz forr, belerakjuk a gombócokat. Csak annyit, hogy ne ragadhassanak össze.
Nagyjából 5-6 percig főzzük, de az alapszabály az: akkor készül el, ha feljön a víz tetejére.
A gombócokat zsemlemorzsával megszórt tálba szedjük, tetejére is morzsát szórunk. Várunk, hogy hüljön, majd rázogatva egyenlősítjük a morzsát.
Aki szereti, annak porcukrozzuk - de anélkül is finom. 
(tölthetjük meggyel is)
 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...