Tökmagleves


Régi erdélyi étel abból az időből, amikor a házaknál bőven volt tökmag.  Ha valaki evett már tökmagot tudja, hogy jó íze van.

Hozzávalók
1 kanál zsiradék
1 fej hagyma
Nagyjából 60 dkg szárított tökmag
bors
tarhonya

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, zsiradékon megpirítjuk üvegesedésig. 
Ekkor hozzáadjuk az apróra tört, szárított tökmagot. Feleresztjük s 1,5-2 liter vízzel, és puhára főzzük.
Ha elkészült, akkor leszűrjük, majd a levét visszatesszük főni. 
Tarhonyát főzünk bele. 
Ha sűrű - fel lehet engedni még egy kis vízzel.  
(recept - Máthé Rozália, Vargyas)
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Szabolcsi krumplis - rongyos lapótya, rongyos lángos

A kalács tészta készítésének tízparancsolata