Túrós-vajas pogácsa


Hozzávalók 
 Negyed kg vaj, 
 negyed kg tehéntúró, 
 negyed kg liszt, 
 1 egész tojás, 
 só ízlés szerint, 
 2 deka élesztő 
1 tojás a kenéshez 

 Az élesztőt nem szükséges felfuttatni, egyszerűen morzsoljuk bele a lisztbe. 
A liszttel szintén szétmorzsoljuk a vajat, majd beledolgozzuk a túrót is, azt is dörzsölő, morzsoló mozdulatokkal. 
 Ekkor összehúzzuk a lisztes vajat, közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, rászórjuk a sót, köré szórjuk a fellazított túrót, majd az egészet összegyúrjuk, szép egyenletesre. 
 Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk, s lerakjuk pihenni nagyjából negyedórára. Ezután ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszúrjuk kedvünk szerint - de közepesnél nem nagyobb - pogácsa szaggatóval, megkenjük tojással, megszórhatjuk sajttal, de ez nem fontos - sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük, s pihentetjük 20 percet. 
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, tetejét szép aranybarnára. 
 Nagyon finom, omlós pogácsa.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Szabolcsi krumplis - rongyos lapótya, rongyos lángos

A kalács tészta készítésének tízparancsolata