Hozzávalók
Negyed kg vaj,
negyed kg tehéntúró,
negyed kg liszt,
1 egész tojás,
só ízlés szerint,
2 deka élesztő
1 tojás a kenéshez
Az élesztőt nem szükséges felfuttatni, egyszerűen morzsoljuk bele a lisztbe.
A liszttel szintén szétmorzsoljuk a vajat, majd beledolgozzuk a túrót is, azt is dörzsölő, morzsoló mozdulatokkal.
Ekkor összehúzzuk a lisztes vajat, közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, rászórjuk a sót, köré szórjuk a fellazított túrót, majd az egészet összegyúrjuk, szép egyenletesre.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk, s lerakjuk pihenni nagyjából negyedórára.
Ezután ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszúrjuk kedvünk szerint - de közepesnél nem nagyobb - pogácsa szaggatóval, megkenjük tojással, megszórhatjuk sajttal, de ez nem fontos - sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük, s pihentetjük 20 percet.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, tetejét szép aranybarnára.
Nagyon finom, omlós pogácsa.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése