Uborkás limonádé a forró napokra

 


Hozzávalók 

cukorszirup   nagyjából citrommal azonos mennyiségű  (elkészítés: azonos mennyiségű kristálycukor, azonos mennyiségű víz felolvadásig forralva)

citrom (azonos mennyiségű a cukorsziruppal  

fél literes poharanként 1 uborka minél vékonyabbra vágva, szeletelve

és természetes szóda, ásványvíz bármilyen fajtája. 

Az uborkát megmossuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük.

A cukrot a vízzel sziruppá főzzük.

A citromot kifacsarjuk, azonos mennyiségű szirupot vegyítünk hozzá.

A vékonyra szeletelt uborkát poharakba adagoljuk - legyen egy pohárban egy uborkányi szelet.

Erre ráöntjük a szirupos citromlevet, mindegyikre parányi sót rakunk. Nagyjából negyedórát hűtőben állni hagyjuk.

Ha letelt az idő, akkor felengedjük vízzel, szódával, vagy ásványvízzel - tetszés szerint. 

Hideg helyre rakjuk, vagy jégkockákkal hűtjük. 

Hogy miért jó az uborka limonádénak? 

Egyrészt kellemes az íze - elvégre a dinnyék rokona. És épp ebből adódóan ásványi anyag tartalma pont a nyári hónapokra van "kihegyezve". Olyan  kívánatos dolgok vannak benne, mint  a kálium, foszfor, magnézium..... No és a vas - bár nem nagy mennyiségben. 

Citromkarikákkal díszíthetjük, de akár bele is rakhatunk - kicsit kesernyés ízt ad. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...