Hozzávalók
cukorszirup nagyjából citrommal azonos mennyiségű (elkészítés: azonos mennyiségű kristálycukor, azonos mennyiségű víz felolvadásig forralva)
citrom (azonos mennyiségű a cukorsziruppal
fél literes poharanként 1 uborka minél vékonyabbra vágva, szeletelve
és természetes szóda, ásványvíz bármilyen fajtája.
Az uborkát megmossuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük.
A cukrot a vízzel sziruppá főzzük.
A citromot kifacsarjuk, azonos mennyiségű szirupot vegyítünk hozzá.
A vékonyra szeletelt uborkát poharakba adagoljuk - legyen egy pohárban egy uborkányi szelet.
Erre ráöntjük a szirupos citromlevet, mindegyikre parányi sót rakunk. Nagyjából negyedórát hűtőben állni hagyjuk.
Ha letelt az idő, akkor felengedjük vízzel, szódával, vagy ásványvízzel - tetszés szerint.
Hideg helyre rakjuk, vagy jégkockákkal hűtjük.
Hogy miért jó az uborka limonádénak?
Egyrészt kellemes az íze - elvégre a dinnyék rokona. És épp ebből adódóan ásványi anyag tartalma pont a nyári hónapokra van "kihegyezve". Olyan kívánatos dolgok vannak benne, mint a kálium, foszfor, magnézium..... No és a vas - bár nem nagy mennyiségben.
Citromkarikákkal díszíthetjük, de akár bele is rakhatunk - kicsit kesernyés ízt ad.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése