Vajas pogácsa - dédi anyukájától - a barna füzetből


Hozzávalók
1/2 kg vaj
1/2 kg liszt
1 tojás sárgája
mokkáskanál cukor
ugyanannyi só
evőkanálnyi tejföl
teáskanálnyi rum
1 tojás a kenéshez

A vajat  a liszttel, a tojás sárgájával, egy kis cukorral, sóval, picurka - egy lapos evőkanálnyi tejföllel, és egy kis kanálnyi rummal eldolgozunk, alaposan kigyúrjuk.
Lisztezett deszkán elnyújtjuk, meghajtjuk, s lerakjuk kicsit pihenni, hűvös helyre.
Elővesszük a tésztát, ismét kinyújtjuk, de csak ujjnyi vastagra, bekenjük tojás sárgájával - várunk kicsit, csak pár percet, majd beirdaljuk keresztbe. 
Most pedig szépen kiszaggatjuk  kis pogácsaszaggatóval. Ügyesen alakítsuk úgy a tésztánkat a szaggató alá, hogy ne legyen kimaradó tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és nagyjából 200 fokon sütjük úgy, hogy a teteje piros legyen. 

Fotó: Pixabay
 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen