Aszalt szilva torta


Hozzávalók
40 dkg aszalt szilva
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 egész tojás
pici só
1 evőkanál cukor
2 dl tejföl
1 egész tojás az öntethez
6 dkg cukor (3 evőkanál)
1 narancs reszelt héja
1 narancs szűrt leve
1 lapos kanál liszt
1 dkg darált dió

40 dkg aszalt szilvát cukros, citromos teában egy napig áztatunk, majd levétől lecsepegtetve kimagozzuk. 
Omlós tésztát gyúrunk 20 dkg lisztből, 10 dkg margarinnal, vagy vajjal, 1 egész tojással, csipet sóval, 1 evőkanál cukorral, kevés vízzel. 
A tésztával kibélelünk egy nagyobb tortaformát úgy, hogy az oldalát beborítsa, és félig megsütjük.
 Hűlni hagyjuk, majd ha a tészta már csak langyos, teleszórjuk szilvaszemekkel , amit először összekeverünk az őrölt dióval, majd leöntjük 2 dl tejföllel, amelybe egy egész tojást, 6 dkg cukrot, egy narancs reszelt héját és levét, valamint egy kiskanál lisztet keverünk. 
Az egészet a sütőbe rakjuk, és 160-180 fokon még addig sütjük, míg a tetején a massza színeződni kezd, és kellemes, sült szilvaillat lengi be a konyhát. Nagyjából 20 perc.
Fogyaszthatjuk hidegen, de langyosan is.
Kiváló hozzá a tea, hisz abban vendégeskedett. .
(Recept - Székely Erzsébet, Nagyegyed)

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen