Hozzávalók
40 dkg aszalt szilva
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 egész tojás
pici só
1 evőkanál cukor
2 dl tejföl
1 egész tojás az öntethez
6 dkg cukor (3 evőkanál)
1 narancs reszelt héja
1 narancs szűrt leve
1 lapos kanál liszt
1 dkg darált dió
40 dkg aszalt szilvát cukros, citromos teában egy napig áztatunk, majd levétől lecsepegtetve kimagozzuk.
Omlós tésztát gyúrunk 20 dkg lisztből, 10 dkg margarinnal, vagy vajjal, 1 egész tojással, csipet sóval, 1 evőkanál cukorral, kevés vízzel.
A tésztával kibélelünk egy nagyobb tortaformát úgy, hogy az oldalát beborítsa, és félig megsütjük.
Hűlni hagyjuk, majd ha a tészta már csak langyos, teleszórjuk szilvaszemekkel , amit először összekeverünk az őrölt dióval, majd leöntjük 2 dl tejföllel, amelybe egy egész tojást, 6 dkg cukrot, egy narancs reszelt héját és levét, valamint egy kiskanál lisztet keverünk.
Az egészet a sütőbe rakjuk, és 160-180 fokon még addig sütjük, míg a tetején a massza színeződni kezd, és kellemes, sült szilvaillat lengi be a konyhát. Nagyjából 20 perc.
Fogyaszthatjuk hidegen, de langyosan is.
Kiváló hozzá a tea, hisz abban vendégeskedett. .
(Recept - Székely Erzsébet, Nagyegyed)
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése