Zsemlegombóc leves

 


Ez az étel - zsemlegombóc leves -  abból a korból való, amikor nagyon meg kellett nézni - mit főzzenek a háziasszonyok. A háború elején járunk, 1941-ben. Mindent hasznosítottak, amit csak lehetett. És mindent a lehető legtartalmasabbá tettek. 

Zsemlegombóc leves hozzávalói: 

40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér), 
egy kisebb fej karalábé, 
20 dkg burgonya, 
8 dkg vöröshagyma, 
5 dkg zsír, 
3 dkg vaj, 
8 dkg liszt, 
2 deci paradicsomlé, 
kevés törött bors, 
só. 

A gombóchoz: 
2 db zsemle, 
2 egész tojás, 
kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem, 
só, 
5 dkg zsemlyemorzsa. 

Az étel összekészítésének módja a következő


 A zöldséget finom metéltre vágjuk és 3 dkg zsíron megpirítjuk. Ha a zöldség sárgulni kezd, kávéskanálnyi cukorral meghintjük, majd 3. vízzel feleresztjük. 
A levesbe belereszeljük a burgonyát. Míg a leves lassan forr, 3 dkg vajból, 2 dkg zsírból, 8 dkg lisztből világossárga rántást készítünk.  Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd 2—3 deci hideg vízzel feleresztjük és a leveshez öntjük. Ugyancsak a leveshez öntjük a paradicsomot is. 
A berántás után a levest lassan főzzük s közben elkészítjük a leves betétjét, a gombócot, 2 db vizeszsemlyét tejben megáztatunk, aztán jól kinyomunk, egy tálba tesszük. Adunk hozzá 2 egész tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, kevés sót és az egészet jól összekeverjük. Keverés közben hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tésztából apró gombócokat formálunk és a levesbe főzzük. 
Amikor a gombócok a leves tetejére feljöttek, lassú gyöngyöző forrással még 5 percig főzzük őket. 
A levesestálban először elkeverünk 2 egész tojást, 2 deci tejfölt, a forró levest ráöntve újra elkeverjük, azután belerakjuk a tálba a gombócokat. 
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Ha tetszett a zsemlegombóc leves írás, és szívesen olvasnál hasonló recepteket - látogass el Magyar Kukta, vagy Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Egérke, a kanálfánk - fánk kanállal szaggatva