Ez az étel - zsemlegombóc leves - abból a korból való, amikor nagyon meg kellett nézni - mit főzzenek a háziasszonyok. A háború elején járunk, 1941-ben. Mindent hasznosítottak, amit csak lehetett. És mindent a lehető legtartalmasabbá tettek.
Zsemlegombóc leves hozzávalói:
40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér),
egy kisebb fej karalábé,
20 dkg burgonya,
8 dkg vöröshagyma,
5 dkg zsír,
3 dkg vaj,
8 dkg liszt,
2 deci paradicsomlé,
kevés törött bors,
só.
A gombóchoz:
2 db zsemle,
2 egész tojás,
kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
só,
5 dkg zsemlyemorzsa.
Az étel összekészítésének módja a következő
A zöldséget finom metéltre vágjuk és 3 dkg zsíron megpirítjuk. Ha a zöldség sárgulni kezd, kávéskanálnyi cukorral meghintjük, majd 3. vízzel feleresztjük.
A levesbe belereszeljük a burgonyát. Míg a leves lassan forr, 3 dkg vajból, 2 dkg zsírból, 8 dkg lisztből világossárga rántást készítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd 2—3 deci hideg vízzel feleresztjük és a leveshez öntjük. Ugyancsak a leveshez öntjük a paradicsomot is.
A berántás után a levest lassan főzzük s közben elkészítjük a leves betétjét, a gombócot, 2 db vizeszsemlyét tejben megáztatunk, aztán jól kinyomunk, egy tálba tesszük. Adunk hozzá 2 egész tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, kevés sót és az egészet jól összekeverjük. Keverés közben hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tésztából apró gombócokat formálunk és a levesbe főzzük.
Amikor a gombócok a leves tetejére feljöttek, lassú gyöngyöző forrással még 5 percig főzzük őket.
A levesestálban először elkeverünk 2 egész tojást, 2 deci tejfölt, a forró levest ráöntve újra elkeverjük, azután belerakjuk a tálba a gombócokat.
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Ha tetszett a zsemlegombóc leves írás, és szívesen olvasnál hasonló recepteket - látogass el Magyar Kukta, vagy Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése